כל מה שלא ידעתם על העגבניה


  1. העגבנייה הגיעה לאירופה מיבשת אמריקה, לאחר גילויה  בסוף המאה ה-15 , בדומה לאחיה בני משפחת הסולניים: תפוח האדמה, חציל, וכל סוגי הפלפלים.
  2. בשל צבעה האדום נחשבה העגבנייה באירופה של תקופת הרנסנס לצמח רעיל המשמש לנוי בלבד. עברו כ - 200 שנה עד שמישהו העז לטעום אותה.
  3. בעגבנייה ירוקה נמצא סולנין -  חומר רעיל האופייני לצמחי משפחת הסולניים. עם הבשלתה ושינוי צבעה לאדום כמות הסולנין בעגבנייה יורדת , עד לכמות מזערית.                                                                                 
  4. לצבעה האדום של העגבנייה אחראי ליקופן – חומר צבע אדום ממשפחת הקרוטנואידים . הליקופן נחשב לנוגד חמצון (אנטי-אוקסידנט) חזק. הוא זמין יותר לגוף כאשר העגבניות מבושלות, או מרוסקות, או שניהם.
  5. בשנים האחרונות נתגלה כי צריכת עגבניות באופן קבוע (כפי הנראה בשל תכולת הליקופן) הורידה את השכיחות של סוגי סרטן רבים, ביניהם סרטן הפרוסטטה, סרטן המעי הגס, סרטן השד וצוואר הרחם, סרטן הלבלב ועוד.
  6. נתגלה קשר בין צריכת ליקופן גבוהה לבין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. קשר זה נתגלה כאשר צריכת העגבניות הגיעה לפחות לשתי מנות ביום.
  7. אכילת עגבניות בכמות של 2-3 ליום עזרה להגן על העור מפני נזקי קרינת שמש, בדומה לפעולתו של מסנן קרינה. החוקרים מייחסים את ההגנה על העור לתכולת נוגדי החמצון הגבוהה בעגבנייה (ליקופן, ויטמין C, בטא-קרוטן ועוד).
  8. במחקר שנערך לאחרונה נתגלה כי הג'ל שסביב גרעיני העגבנייה מכיל חומר דמוי אספירין, שמפחית את קרישיות הדם בדומה לפעולת האספירין.
  9. כיום נחקר גם הקשר בין אכילת עגבניות לבין מניעת נזקי התנוונות הרשתית בעין.
  10. העגבנייה מהווה מקור חשוב לויטמין C, התורם לבריאות ותפקוד של מערכת החיסון, בריאות החניכיים, גמישות כלי הדם בכל הגוף ועוד. כדי לקבל את מירב הוויטמין יש לאכול את העגבנייה טרייה, וחתוכה קרוב ככל האפשר לאכילתה. זאת משום שויטמין C מתחמצן בנוכחות אור ומגע עם האוויר, ואז אינו פעיל בגוף.

 אכילת עגבניות מדי יום, במגוון צורות הכנה (טריות, מבושלות, שלמות או מרוסקות) משפרת את בריאותנו , תורמת להתמודדות הגוף עם מחלות ,ומרחיקה את הגעתן של מחלות כרוניות.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.